Se întâmplă des ca cei care calcă pentru prima dată într-un dojo să îşi aleagă singuri karate-gi-ul (kimono-ul) iar apoi să constate că alegerea lor nu a fost cea potrivită: echipamentul să fie de judo în loc de karate, sau invers. Materialul să nu fie de calitate şi adecvat tipului de efort, croiala să nu fie adaptată corect tipului de mişcare. Şi asta pentru că atunci când au cumpărat, primul factor (şi poate singurul) luat în calcul, a fost preţul. Ei bine, la 40-45 de lei nu te poţi alege decât cu un echipament de calitate îndoielnică.
De ce elemente trebuie să ţii cont când îţi cumperi un echipament de antrenament sau competiţie? În primul rând, trebuie să ştii la ce vrei să îl foloseşti! Pentru antrenament sau pentru competiţie! Evident, ca practicant începător vei lua în calcul doar varianta antrenament. Şi aici, încep alegerile dificile: să fie bumbac 100% sau amestec (polycotton). Părerea mea este că ambele vin cu avantaje şi dezavantaje, dar la nivel de iniţiere ambele variante sunt binevenite. Mai ales dacă este vara, şi ai antrenament de 3 ori pe săptămână şi nu vrei să dai banii pe 2-3 echipamente, alege unul de polycotton, o variantă de material foarte aerisit (https://4sport.ro/produs/basic-karate-gi-fuji-mae/). Datorită amestecului, acesta se va usca mai rapid şi îl poţi folosi la următorul antrenament. Deasemenea faţă de bumbac, ai avantajul că nu se scurtează la spălat (nu intră la apă). Dacă este mai răcoare te poţi orienta către https://4sport.ro/produs/karate-gi/ sau https://4sport.ro/produs/karate-gi-fuji-mae-training-cotton/.
Ca şi dimensiuni, la fel, trebuie să ţii cont de tipul de material. Dacă este bumbac 100%, trebuie să îl iei cu aproximativ 5-10 cm mai lung decât înălţimea sportivului (ex: înălţime 140 cm – cumperi 145 cm – 150 cm). Dacă este material bumbac+sintetic îl cumperi fix pentru înălţimea sportivului (ex: înălţime 140 cm – cumperi kimono de 140 cm).
Cu timpul, după ceva practică vei începe să participi la competiţii de kata sau kumite. Dacă la început vei putea folosi acelaşi kimono şi la antrenament şi la competiţie, începând cu un anumit nivel, va trebui să porţi un echipament conceput special pentru competiţie. Şi anume, diferenţiat pe probe – kata şi kumite. Kimono-ul pentru proba de kata are o croială specială, diferită de cel de antrenament. Astfel, acesta va avea croiala mânecilor mai scurtă, la fel şi a pantalonului, special pentru a lăsa mişcările executate să se observe mai uşor. La fel şi materialul este unul deosebit, mai dens. Recomandăm o densitate de minim 12 oz (https://4sport.ro/produs/karate-gi-tokaido-kata-master-wkf-12-oz-alb/) şi 16 oz (https://4sport.ro/produs/kata-karate-gi-fuji-mae/). Cu o croială specială şi un material deosebit, execuţia kata-ului va arăta mai bine ca oricând, impresionând plăcut, publicul şi arbitrii. Aici avem bumbac 100%, deci ai grijă să îţi alegi un echipament cu 5 cm mai lung decât înălţimea ta, datorită ratei de contracţie. Pentru proba de kumite avem karate-gi-urile special concepute pentru această probă. Fabricate din materiale uşoare, din amestec, cu o ridicată proporţie de bumbac, ce lasă pielea să respire. Acest tip de material facilitează o uscare rapidă. Croiala este una specială, care permite luptătorului să facă mişcări ample şi rapide. Aici, spre deosebire de karate-gi ul de kata, avem mânecile şi pantalonul mai lungi. Densitatea materialului unui kimono pentru kumite este de aproximativ 8 oz (https://4sport.ro/produs/karate-gi-tokaido-kumite-master-wkf-8-oz-alb/). Materialul este amestec, deci nu trebuie să îţi faci griji pentru rata de contracţie.
În speranţa că am reuşit să îţi oferim informaţii care să te ajute să cheltui banii pe echipament de calitate, îţi urăm, antrenament plăcut!
Următorul tutorial pe care te invităm să îl parcurgi este: Cum să îţi legi corect centura kimono-ului!