Cum legi corect centura kimono-ului !

Daca la inceputuri , centura a avut rol de a strange bluza in jurul taliei, odata cu modernizarea artelor martiale, centura a devenit un accesoriu indispensabil, care pe langa rolul de a sustine talia, are si rolul de a indica nivelul tehnic al practicantului. Astfel ca, cu cat culoarea centurii va fi mai aproape de negru, cu atat nivelul tehnic este mai ridicat. In Shotokan Karate-do gradele exprimate de culoarea centurii sunt :

Prima alba – 10 kyu , A 2-a alba – 9 kyu., Galbena – 8 kyu, Portocalie – 7 kyu , Verde – 6 kyu, Prima albastra – 5 kyu , A 2-a albastra – 4 kyu , Prima maro – 3 kyu, A 2-a maro – 2 kyu , A 3-a maro – 1 kyu , Neagra – Shodan – 1 dan ( Nivel de centura neagra care apoi este completat de al 2-lea, al 3-lea , etc)

Marii maestrii ating nivelul de pana la 10 dan. De cele mai multe ori , acest al 10-lea dan este conferit post-mortem, insa sunt si exceptii , precum Hirokazu Kanazawa. supranumit si ,,legenda vie a karateului,, intemeietorul SKIF, care a dobandit cel de-al 10 lea dan in timpul vietii. Mai jos gasiti un videotutorial care exemplifica modalitatea de a lega centura :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × three =